Szanowni Państwo, zamówienia złożone w okresie od 12.07.2024 r. do 28.07.2024 r. zostaną zrealizowane 30.07.2024 r.

Cart

Hydrolaty

Hydrolaty stały się w ostatnim czasie niezwykle popularne, zwłaszcza wśród miłośników naturalnej pielęgnacji. Docenione za wszechstronne właściwości pielęgnacyjne, szybko zdobyły uznanie i cieszą się rosnącym popytem. Czym tak właściwie są hydrolaty? Do czego można je wykorzystać? Jakie zalety posiadają i dlaczego hydrolat jest produktem, który sprawdzi się w każdej kosmetyczce? Czytaj więcej…

Hydrolat – co to jest i jak jest wytwarzany?

Hydrolat, który można spotkać również pod nazwą woda kwiatowa lub woda roślinna to produkt, który powstaje w procesie destylacji wybranej rośliny parą wodną, czyli dokładnie tym samym, w którym wytrącane się olejki eteryczne. Można więc rzec, że hydrolaty są niejako “skutkiem ubocznym” całego procesu i wodą podestylacyjną. Dzięki temu, iż w większości składa się z wody, jest znacznie łagodniejszy niż olejek eteryczny, zarówno pod względem działania, jak i zapachu, a jednocześnie zachowuje wszystkie składniki aktywne zawarte w danej roślinie. Właśnie te cechy czynią z niego produkt szalenie uniwersalny, który z powodzeniem sprawdzi się w codziennej pielęgnacji całego ciała! Ogromną zaletą hydrolatów jest ich delikatność, a jednocześnie skuteczność, nieocenione właściwości tonizujące i wyrównujące naturalne pH skóry człowieka.

Jak używać hydrolatów?

Warto zaznaczyć, iż hydrolat jest produktem, który zawiera substancje aktywne identyczne z tymi, które znajdują się w roślinie użytej w procesie destylacji. Dlatego w momencie wyboru odpowiedniego rodzaju, należy kierować się rodzajem skóry oraz jej potrzebami. Przykładowo skóry tłuste i mieszane polubią się z hydrolatem lawendowym, który ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i łagodzące, natomiast dojrzałe znajdą ukojenie w wersji różanej, wykazującej działanie rozjaśniające, nawilżające oraz regenerujące.

Jednak hydrolaty znakomicie spisują się nie tylko w pielęgnacji twarzy. Istnieje szereg innych zastosowań, które sprawiają, że jest on tak chętnie kupowany. Hydrolat zastąpi tonik, będący ostatnim krokiem tradycyjnego oczyszczanie skóry twarzy. Ponadto sprawdzi się jako mgiełka do włosów, odświeżająca mgiełka do twarzy, produkt do rozrzedzania maseczek do twarzy, może być również wodną bazą do kremów lub balsamów.

Jak widać zastosowanie i właściwości hydrolatów dają naprawdę ogromne pole do popisu. Godną uwagi cechą jest ich uniwersalność, naturalność i ogromny wybór opcji, dlatego każda osoba znajdzie wśród nich produkt dopasowany do indywidualnych potrzeb, który sprawdzi się w codziennej pielęgnacji.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Hydrolat BŁAWATEK – mgiełka 50 ml

30,99 
Najniższa cena z ostatnich 30 dni:
30,99 zł

Hydrolat BŁAWATEK – mgiełka 50 ml

30,99 
HBŁAW50

Hydrolat powstał w procesie produkcji olejków eterycznych, przez destylację kwiatów chabra bławatka parą wodną. To esencja roślinna znajdująca szerokie zastosowanie w kosmetyce, dzięki jej delikatności i skuteczności.

Na stanie

30,99 Dodaj do koszyka

Hydrolat MELISA – mgiełka 50 ml

28,99 
Najniższa cena z ostatnich 30 dni:
28,99 zł

Hydrolat MELISA – mgiełka 50 ml

28,99 
HMEL50

Hydrolat powstał w procesie produkcji olejków eterycznych, przez destylację melisy lekarskiej parą wodną. To esencja roślinna znajdująca szerokie zastosowanie w kosmetyce, dzięki jej delikatności i skuteczności.

Na stanie

28,99 Dodaj do koszyka

Hydrolat RÓŻA – mgiełka 50 ml

28,99 
Najniższa cena z ostatnich 30 dni:
28,99 zł

Hydrolat RÓŻA – mgiełka 50 ml

28,99 
HRÓŻA50

Hydrolat powstał w procesie produkcji olejków eterycznych, przez destylację kwiatów róży damasceńskiej parą wodną. To esencja roślinna znajdująca szerokie zastosowanie w kosmetyce, dzięki jej delikatności i skuteczności.

Na stanie

28,99 Dodaj do koszyka

Hydrolat WERBENA – mgiełka 50 ml

28,99 
Najniższa cena z ostatnich 30 dni:
28,99 zł

Hydrolat WERBENA – mgiełka 50 ml

28,99 
HWER50

Hydrolat powstał w procesie produkcji olejków eterycznych, przez destylację werbeny cytrynowej parą wodną. To esencja roślinna znajdująca szerokie zastosowanie w kosmetyce, dzięki jej delikatności i skuteczności.

Na stanie

28,99 Dodaj do koszyka