Malina
Masło kakaowe
Masło shea
Morszczyn
Algi są znakomicie przyswajane przez ludzkie tkanki, ponieważ skład chemiczny ich plazmy podobny jest do składu plazmy człowieka. Morszczyn pęcherzykowaty to glon, wykorzystywany w leczeniu wielu schorzeń, zwłaszcza wywoływanych brakiem jodu w diecie. Morszczyn zawiera zrównoważony kompleks witamin, A, B1, B2, C oraz potas, wapń, miedź, cynk, mangan. Posiada działanie przeciwzmarszczkowe, odżywcze, nawilżające, oczyszczające, napinające, wzmacniające i wyszczuplające.
Mąka Owsiana
dobroczynne zboże, bogate w witaminy B oraz E i PP, a także białka. Wyroby kosmetyczne na bazie owsa są zalecane dla skóry alergicznej i atopowej ze względu na swoje kojące, przeciwzapalne oraz zmiękczające właściwości. Mąka owsiana doskonale się nadaje do oczyszczająco-relaksujących kąpieli oraz jako składnik peelingu do ciała.
Masło lilipe
zmiękczający składnik zapewniający skórze odpowiednie nawilżenie oraz elastyczność. Zapobiega odwodnieniu skóry i wygładza ją, tworząc na jej powierzchni delikatną warstwę ochronną. Egzotycznie brzmiące masło tłoczone jest z orzechów Shorea Stenoptera rosnących w dżunglach tropikalnych. Stanowi doskonałą bazę dla wielu kosmetyków.
Masło z mango
zmiękcza i goi skórę , jednocześnie poprawiając jej elastycznośc i wygładzając zmarszczki. Eliminuje objawy starzenia się skóry. Pod względem konsystencji przypomina masło shea.
Masło babasu
miękkie nawilżające masło o charakterystycznym zapachu. Pozostawia na skórze delikatny film. Wygładza i natłuszcza, szczególnie skórę suchą i odwodnioną. Można stosować na włosy jako maskę lub na końcówki w celu zapobiegania ich rozdwojeniu.
Mleczan sodu
sól sodowa kwasu L(+)mlekowego pozyskiwana w trakcie fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Posiada silne właściwości antybakteryjne oraz nawilżające, reguluje PH oraz zmiejsza szkodliwe działanie detergentów, np. dodawany do składu mydeł. Uniwersalny środek w kosmetykach pielęgnacyjnych.
Mleczan sodu
sól sodowa kwasu L(+)mlekowego pozyskiwana w trakcie fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Posiada silne właściwości antybakteryjne oraz nawilżające, reguluje PH oraz zmiejsza szkodliwe działanie detergentów, np. dodawany do składu mydeł. Uniwersalny środek w kosmetykach pielęgnacyjnych.
Macerat z kwiatu rumianku
rumianek to znany środek przeciwzapalny i antyseptyczny, w kosmetyce przeznaczony do skóry alergicznej i podrażnionej. Macerat z rumianku działa także przeciobrzękowo i poprawia koloryt skóry, dlatego doskonale się nadaje do stosowania pod oczy.
Mika
mineralny składnik kosmetyków. Wygładza skóre i ukrywa jej nierówności dzięki właściwościom odbijania i rozproszenia światła. Nadaje cerze zdrowy delikatny połysk i promienny wygląd. Polecana do cery normalnej i suchej, ponieważ słabiej wchłania serum niż inne wypełniacze organiczne.
Mączka ziemniaczana
łagodny środek do skóry twarzy i włosów niezatykający pory. Rozjaśnia cerę oraz zapobiega rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Może być stosowana na włosy jako zamiennik suchego szamponu, ponieważ świetnie wchłania wilgoć i sebum. Przynosi ukojenie podrażnionej skórze z otarciami.
Mleko w proszku (mleko do kąpieli)
kwas mlekowy usuwa martwe komórki naskórka, odnawia skórę praz stymuluje produkcję kolagenu, który zapewnia jędrność skóry. Po kąpieli sprawia, iż skóra się staje miękka i gładka w dotyku.
Mączka kukurydziana
źródło żelaza, magnezu, cynku, białka, błonnika i witamin. Skrobia ziemniaczana matuje, wygladza i zmiękcza skórę. Stosowana jako składnik w szamponach do włosów szybko przetłuszczających się, a także w kremach do skóry tłustej. Jest również podstawowym składnikiem w suchych szamponach, ponieważ wchłania sebum i wilgoć ze skóry. Często występuje jako wypełniacz i stabilizator w wyrobach kosmetycznych.
Macerat ze skrzypu polnego
zawiera znaczną ilość krzemu, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Zwalcza nadmierne wypadanie, łamanie się i przetłuszczanie włosów. Przeznaczony do pielęgnacji włosów średnioporowatych i wysokoporowatych.