Cart

single product

Herbata St. Margaret’s Tea.

17,50 

Na stanie

Opis

Składniki: Herbata czarna Assam, hibiskus, pączki róży, płatki róży, aromat.

Temperatura parzenia: 95°C.

Czas przygotowania: 3-4 minuty.

Ilość: 1 łyżeczka na 200 ml.

Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.

Herbata czarna St. Margaret’s Tea to smakowite połączenie czarnej herbaty Assam z takimi dodatkami jak hibiskus, pączki i płatki róży.

Herbata czarna Assam

Herbata Assam pochodzi z rejonu północno-wschodnich Indii, gdzie pierwsze herbaciane krzewy sprowadzono z Chin w XIX wieku. Uprawiano je w Indach u podnóży Himalajów, miejscowi plantatorzy wyhodowali swoją własną odmianę. Swoje walory smakowe zawdzięcza lokalnemu klimatowi. Tamtejsza pogoda ma duży zakres temperatur latem 35-38 ° C, zimą 6-8 ° C, typowe są zlewy monsunowe, wilgotne noce i zimne poranki. Dzięki takiemu połączeniu warunków atmosferycznych powstaje jedyny w swoim rodzaju typ herbaty. Najpopularniejszym lokalnie typem herbaty w rejonie Assam jest właśnie odmiana liściasta czarna.

Herbata czarna Assam jest w formie drobnych połamanych liści. W Polsce jest to jedna z częściej wybieranych odmian herbat. Ta odmiana herbaty doceniana jest za bardzo wyrazisty smak z uwagi na wysoką zwartość garbników. Jest bardzo intensywna, ma głęboki korzenno-słodki smak i ciemny kolor. Po otwarciu opakowania z herbatą Assam od razu można wyczuć lekki waniliowo-czekoladowy aromat.

Hibiskus

Hibiskus jest to krzew z rocznym cyklem wzrostu, osiąga do 2,5 metra. Występuje w środkowej i zachodniej Afryce oraz wschodnio-południowej Azji. Można się spotkać z określeniem, że hibiskus to nazwa róży chińskiej. Swoją popularność zawdzięcza wykorzystaniu w branżach – kosmetycznej, leczniczej i spożywczej. Zawiera substancje aktywne z grupy kwasów: jabłkowego, cytrynowego, winnego, hibiskusowego, szczawiowego, protokatechowego. W szczególności wyróżnia się ten ostatni dzięki bardzo mocnemu działaniu przeciwutleniającemu, wiąże wolne rodniki i tworzy naturalną barierę ochronną dla organizmu. Hibiskus jest dodatkowo naturalnym źródłem witaminy C.

Pączki i płatki róży

Róża to nie tylko piękny ozdobny kwiat, już w starożytnym Rzymie i Grecji wiedzieli, że jej dodatek wpływa pozytywnie na zdrowie. Dodatek płatków i pączków róży ma na celu poprawę odporności spożywającego z nich naparu. Dodatkowo nadają piękny różany aromat. Napar z róży posiada kwaskowaty smak, wynika to z dużej ilości witaminy C, która wpływa dobrze na zwalczanie przeziębień i osłabień ogólnych organizmu. Duża dawka witaminy C działa przeciwutleniająco i stabilizująco na komórki i naczynia krwionośne. W róży dodatkowo zawarty jest galaktolipid, który działa przeciwreumatycznie i przeciwzapalnie. Napar z płatków i pączków róż działają ściągająco, przy czym ważne jest, że można je podawać także dzieciom, aby przeciwdziałać biegunkom i zapaleniom.

Sposób przygotowania

Na 200 ml filiżankę należy użyć 1 łyżeczkę suszu. Przygotowując herbatę St. Margaret’s Tea trzeba zalać mieszankę wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza i odczekać 3-4 minuty. Po upływie tego czasu należy oddzielić herbacianą mieszkankę od naparu. Ten typ herbaty najlepiej spożywać na gorąco. Jednak, jeżeli ktoś będzie miał ochotę na mrożoną herbatę to też jest to dobra opcja, w tym przypadku dodatek cytryny doda całkowicie odmiennego orzeźwiającego smaku.