Cart

single product

Herbata Czarna Bangaram

16,79 

Na stanie

Opis

Składniki: herbata czarna Assam TGFOP, naturalny olejek bergamotowy, płatki bławatka.

Temperatura parzenia : 95C

Czas przygotowania : 3-4 minuty

Ilość : 1 łyżeczka na 200 ml

Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu

Czarna herbata jest zdecydowanie najpopularniejsza wśród wszystkich herbat. To napar spożywany codziennie przez miliony ludzi, zarówno do śniadania, jak i podczas całego dnia. Herbata czarna Ban Garam to prosta, lecz starannie dobrana kompozycja, która zrobi wrażenie zarówno na miłośnikach tego napoju, jak i na osobach, które nie przywiązywały dotąd większej wagi do jakości wypijanego naparu. To również pierwszy krok w stronę świadomego dobierania wysokiej jakości herbaty, która odtąd nie będzie tylko przerwą w pracy, ale również rytuałem, którym należy się delektować.

Staranne przygotowanie i parzenie

Droga do powstania czarnej herbaty rozpoczyna się od zerwania świeżych listków i pączków z krzewu herbacianego. Najważniejszą częścią w procesie pozyskiwania tego napoju jest poddanie liści kontrolowanemu więdnięciu. Dzięki temu zmniejsza się w nich poziom wody, a same liście stają się bardziej elastyczne. Następnie są one dodatkowo suszone, by pozbyć się całego nadmiaru wody.

Sam proces zaparzania takiej herbatki jest banalny. Przede wszystkim woda nie może być wrząca. Idealnie, gdy ma około 95°C. W przypadku Herbaty Ban Garam na 200 ml przypada 1 łyżeczka liści herbacianych. Należy zalać je wodą w odpowiedniej temperaturze i zaparzać przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie napar jest gotowy do wypicia.

Zaskakujące działanie

Czarna herbata parzona przez maksymalnie 3 minuty zapewnia zastrzyk energii i niweluje skutki zmęczenia. Z kolei wydłużenie tego czasu do 5 minut powoduje, że napar zmienia swoje działanie i wpływa na organizm relaksująco i odprężająco. To wyjątkowe działanie czarnej herbaty warto wykorzystać na swoją korzyść poprzez picie krótko parzonego naparu rano, a tego dłużej przygotowywanego wieczorem przed zaśnięciem.

Czarna herbata ma również zbawienny wpływ na zdrowie. Przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, poprawia koncentrację, a według niektórych badań nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Poza tym jest bogatym źródłem fluoru, który pozytywnie wpływa na stan jamy ustnej. Taki napar to świetne uzupełnienie profilaktyki prozdrowotnej, jednak dziennie nie powinno się spożywać go więcej niż 4 filiżanki. Również niezalecane jest popijanie czarnej herbaty do posiłków. Także lepiej z niej zrezygnować podczas śniadania i poczekać do przerwy w pracy.

Skład herbatki Ban Garam

Podstawą naparu Ban Garam jest oczywiście herbata czarna Assam TGFOP. Skład herbatki został wzbogacony o naturalny olejek bergamotowy i płatki bławatka. Mimo niewielu składników, napar smakuje wyjątkowo i zapewnia niezwykłe wrażenia różnym zmysłom. Sprawdzi się zarówno przy śniadaniu, jak i jako napar umilający długi dzień pracy.

Jak odpowiednio przechowywać czarną herbatę?

Aby czarna herbata nie straciła swoich wyjątkowych właściwości, należy ją przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. To bardzo trwała herbata, więc w zamykanej szafce kuchennej powinna przetrwać długie miesiące i wciąż smakować tak samo wybornie jak za pierwszym razem. Herbatę Ban Garam można przechowywać w jej oryginalnym opakowaniu.