Cart

single product

Herbata zielona Pulau Raspberry

16,99 

Na stanie

Opis

Składniki: herbata zielona Sencha, suszone owoce maliny, liście maliny, pędy maliny, owoce tarniny, aromat

Temperatura parzenia: 70-80 °C

Czas przygotowania: 2-3 minut

Ilość: 1 łyżeczka na 200 ml

Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu

 

Herbata zielona Pulau Raspberry to smakowite połączenie zielonej herbaty Sencha z malinowymi dodatkami, czyli suszone owoce maliny, liście maliny, pędy maliny, owoce tarniny.

 

Herbata zielona Sencha

 

Sencha to najczęściej wybierana herbata w Japonii, w której wyczujemy o trawiasto-owocowym smak, ale z niewielkim posmakiem goryczki. Ten oryginalny smak i aromat został uzyskany dzięki jedynym w swoim rodzaju zbiorom – po zbiorze liście są poddawane działaniu gorącej pary, a następnie suszone gorącym powietrzem i natychmiast zwijane w kształt igiełek. Dzięki takiemu rodzajowi suszenia smak herbaty jest świeży, z wyczuwalnymi smakami morskimi, owoców tropikalnych i umami. Należy zauważyć również, że liście nie są poddawane leżakowaniu, przez co się nie utleniają ani nie fermentują.

Sencha ma bardzo duży  wpływ na nasze zdrowie. Japończycy wierzą, że dzięki niej żyją dłużej, są pełni sił i zdrowia. W sencha odnajdziemy wiele witamin i minerałów, takich jak cynk, wapń, fluor, potas, żelazo i sód, witaminy z grupy B oraz A, C, K, E. Jest również bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Napar herbaty opóźnia procesy starzenia się, poprawia samopoczucie, wspomaga przemianę materii, zbawiennie wpływa na funkcjonowanie pracy mózgu i układu krwionośnego. Pamiętajmy o tym, że zielona herbata oczyszcza organizm z toksyn, redukuje poziom stresu, wspomaga w odchudzaniu. Dzięki zbawiennemu wpływowi na nasz umysł i ciało należy włączyć ją do codziennej diety.

Dodatki Pulau Raspberry

Zielona herbata Pulau Raspberry w swoim składzie zawiera słodkie, a zarazem lekko kwaśne owoce malin, które idealnie łączą się z egzotycznymi smakami Sencha.

Owoce maliny – to doskonałe źródło błonnika, przeciwutleniaczy, mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. Wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy, zapobiegają infekcjom. Owoce malin to bogate źródło witamin C, E, B1, B2, B6 i związków mineralnych takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo.

Liście maliny – zawierają garbniki, flawonoidy, fenolokwasy, flawonoidy, kwasy organiczne, żelazo, wapń i miedź oraz są bogate w witaminę C. Suszone liście stosowane są do naparów, ponieważ podobnie jak owoce działają przeciwbakteryjnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie oraz rozkurczowo.

Pędy maliny – młode, cienkie gałązki malin zawierają znacznie więcej cennych składników owoce czy liście. Podobnie do owoców i liści, zawiera szereg witamin, garbników, flawonoidów i kwas salicylowy. Powinniśmy używać ich przy gorączce i grypie, z powodu właściwości przeciwgorączkowych, przeciwbólowych, jak również znajdziemy w nich właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, napotne czy ściągające.

Owoce tarniny to owoce o kwaśnym i cierpkim smaku, w wyglądzie przypominające winogron. Podobnie jak maliny, mają właściwości ściągające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wspomagają układ trawienny, usuwając z organizmu między innymi toksyny, jak również układ odpornościowy czy krwionośny.

Sposób przygotowania

Na 200 ml filiżankę herbaty należy użyć 1 łyżeczkę suszu. Sporządzając Herbata zieloną Pulau Raspberry należy zalać liście wodą o temperaturze 70-80 °C i odczekać 2-3 minuty. W przypadku dłuższego parzenia, uzyskamy bardziej gorzki i wyrazisty smak oraz uspokajające działanie. W przypadku krótszego parzenia, uzyskamy działanie relaksujące. Tak jak każda zielona herbata można zalewać ją 2, a nawet 3 razy.