Cart

single product

Herbata zielona Dulalam

14,99 

Na stanie

Opis

Składniki: Herbata zielona Sencha, ananas, aromat, kwiat opuncji figowej, płatki krokosza, płatki słonecznika.

Temperatura parzenia: 70-80 °C

Czas przygotowania: 2-3 minut

Ilość: 1 łyżeczka na 200 ml

Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu

Herbata zielona Dulalam to wyśmienite połączenie zielonej herbaty Sencha z dodatkami takimi jak ananas, kwiaty opuncji figowej, płatki krokosza, płatki słonecznika.

Herbata zielona Sencha

Sencha to najbardziej popularna herbata w Japonii, o trawiasto-owocowym smaku, z delikatnym posmakiem goryczki. Oryginalny smak zawdzięcza niestandardowym zbiorom – po zbiorze są poddawane działaniu gorącej pary, a później suszone gorącym powietrzem i natychmiast zwijane w kształt igiełek. Takie działanie wpływa na świeży smak herbaty, z wyczuwalnymi smakami morskimi, owoców tropikalnych i umami. Dodatkowo liście nie są poddawane leżakowaniu, przez co się nie utleniają ani nie fermentują.

Sencha ma istotny wpływ na nasze zdrowie. Japończycy wierzą, że dzięki niej żyją dłużej, są pełni sił i zdrowia. Zawiera dużo witamin i minerałów, takich jak cynk, wapń, fluor, potas, żelazo i sód, witaminy z grupy B oraz A, C, K, E. Jest również wartościowa w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Napar herbaty opóźnia procesy starzenia się, poprawia samopoczucie, wspomaga przemianę materii, zbawiennie wpływa na funkcjonowanie pracy mózgu i układu krwionośnego. Nie można zapominać również o tym, że zielona herbata oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza poziom stresu, wspomaga w odchudzaniu. Dzięki zbawiennemu wpływowi na nasz umysł i ciało warto włączyć ją do codziennej diety.

Dodatki Dulalam

Herbata zielona Dulalam w swoim składzie zawiera egzotyczne dodatki, które idealnie łączą się z tropikalnymi smakami Sencha.

Ananas to źródło witamin A i C oraz pomocny w walce z utratą zbędnych kilogramów dzięki zawartości bromeliny. Ułatwia usuwanie płynów z tkanek oraz łagodzi obrzęk.

Kwiat opuncji figowej – opuncja redukuje poziom cukru we krwi, sprzyja odchudzaniu i redukuje poziom złego cholesterolu. Dodatkowo jest bogata w witaminy A i C, minerały oraz błonnik.

Płatki krokosza – krokosz to roślina pochodząca z Azji, która jest uprawiana na całym świecie, w tym w Polsce. Ma wiele składników zdrowotnych takich jak witamina A i E oraz kwas linolowy, czy linolenowy. Jego płatki są intensywnie żółte oraz pomarańczowo-czerwone. Z płatków uzyskuje się ekstrakt z krokosza barwierskiego, który ma działanie lecznicze, profilaktyczne jak również pielęgnacyjne.

Płatki słonecznika – słonecznik jest znany i używany niemal na całym świecie, głównie w postaci ziaren i oleju. Jednak jego płatki mają również wiele czynników zdrowotnych. Jest środkiem przeciwgorączkowym, ułatwiającym procesy trawienne, wzmacniającym układ krwionośny.

Sposób przygotowania

Na 200 ml filiżankę herbaty należy użyć 1 łyżeczkę suszu. Sporządzając Herbata zieloną Dulalam należy zalać liście wodą o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza i odczekać 2-3 minuty. Jeżeli będzie parzona dłużej, będzie miała bardziej gorzki i wyrazisty smak oraz uspokajające działanie. Jeżeli będzie parzona krócej, uzyskamy działanie relaksujące. Tak jak każda zielona herbata można zalewać ją 2, a nawet 3 razy.