Składniki

Składniki:

cukier

cynamon

goździki

hibiskus

cukier

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Sucrose.

Zaliczany do tzw. humektantów – składników zatrzymujących wodę w warstwie rogowej naskórka. Zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody, dlatego korzystnie wpływa na nawilżenie i elastyczność skóry. W kosmetyce wykorzystywany także jako naturalny konserwant i środek złuszczający. Dzięki kryształowej budowie wykorzystywany w peelingach grubo- i drobnoziarnistych. Masaż drobinami cukru pobudza krążenie i dotlenia skórę. Łatwo rozpuszcza się pod wpływem temperatury ciała oraz po zetknięciu z wodą. Jest bezzapachowy. Nie uczula, może być wykorzystywany przez kobiety w ciąży. Ze względu na kryształową budowę może podrażniać delikatną skórę dzieci i niemowląt.

cynamon

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Cinnamomum Zeylanicum.

Cynamon ze względu na właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze dodawany jest do kosmetyków przeciwtrądzikowych. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu pomaga walczyć z niedoskonałościami w tym także z łupieżem. Ponadto zapobiega wypadaniu włosów, dlatego znajduje zastosowanie w szamponach i odżywkach. Cynamon przyspiesza spalanie tłuszczu i przyczynia się do redukcji cellulitu. Rozgrzewa ciało i otula kojącym aromatem. Występuje w postaci jasnobrązowego proszku lub olejku o charakterystycznym zapachu. Możliwość stosowania kosmetyków z cynamonem przez kobiety w ciąży oraz w pielęgnacji dzieci powinno zostać skonsultowane z lekarzem. Warto wykonać próbę uczuleniową na skórze przed zastosowaniem.

goździki

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Eugenia Carypophyllus.

Ze względu na właściwości antyseptyczne, antybakteryjne oraz odświeżające wykorzystywane zarówno w solach do kąpieli, peelingach, jak i w balsamach czy nawet pastach do zębów. Goździki to naturalny, silny antyoksydant, sprawdzi się więc w kuracji przeciwstarzeniowej. Napar lub olejek z goździków zapobiega nadmiernej potliwości. Aromaterapeutyczne właściwości goździków to przede wszystkim łagodzenie napięcia nerwowego, odświeżenie i pobudzenie umysłu.Występują w postaci ciemnobrązowego proszku lub jasnego olejku o charakterystycznym zapachu. Zastosowane w kosmetyce mogą uczulać, dlatego warto przed aplikacją zrobić test alergiczny lub skonsultować użytkowanie z lekarzem, zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży i dzieci.

hibiskus

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako:  Hibiscus Rosa-Sinensis.

Hibiskus stanowi dodatek do kosmetyków w postaci ekstraktu lub suszonych kwiatów. Jest naturalnym antyoksydantem. Zwalcza wolne rodniki, zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz spłyca już istniejące. Intensywnie ujędrnia i nawilża skórę, zmiękcza ją i wygładza. Działa oczyszczająco, równocześnie regenerując naskórek. Wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając pękaniu naczynek i usprawniając przepływ krwi. Delikatnie złuszcza martwe komórki naskórka. Suszone liście hibiskusa mają ciemnoczerwoną, różową lub brunatną barwę. Wytwarzają delikatny, kwiatowy aromat. Nie ma przeciwwskazań do stosowania przez kobiety w ciąży (inaczej jest w przypadku przyjmowania naparu z tego kwiatu doustnie) oraz w pielęgnacji dzieci i niemowląt.

kakao

kawa

lawenda

macerat z arniki

kakao

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako:  Theobroma Cacao Seed Powder.

Znany z kuchni proszek z nasion kakao wykorzystywany także w kosmetyce. Wpływa pozytywnie na proces uwalniania endorfin do organizmu. Jego czekoladowy zapach uspokaja i rozluźnia, a także dodaje witalności i poprawia nastrój. Nadaje zdrowy kolor skórze, a dzięki zawartości witamin A, E i F intensywnie regeneruje ją i wygładza. Ma działanie przeciwutleniające, spowalnia proces fotostarzenia się skóry. Jest wykorzystywane w kosmetykach ujędrniających i wyszczuplających ze względu na właściwości drenujące i poprawiające krążenie. Kakao posiada czekoladową barwę i intensywny, czekoladowy aromat. Nie ma przeciwwskazań do stosowania przez kobiety w ciąży oraz pielęgnacji dzieci i niemowląt.

kawa

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako:  Coffea Seed, Coffea Arabica Seed.

Znana w kosmetyce głównie jako składnik peelingów. Mielone nasiona kawy są doskonałym, naturalnym środkiem złuszczającym, pomagającym pozbyć się martwych komórek naskórka. Masaż kawowymi drobinkami pobudza krążenie krwi, a zawarta w niej kofeina przyspiesza proces spalania tłuszczu i pomaga pozbyć się szkodliwych związków z organizmu – dlatego chętnie wykorzystywana jest w preparatach antycellulitowych i wyszczuplających. Jest silnym, naturalnym antyoksydantem. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Występuje w postaci grubomielonego, ciemnobrązowego proszku o mocnym zapachu. Ze względu na dużą zawartość kofeiny nie zaleca się stosowania kosmetyków z kawą w okresie ciąży ani do pielęgnacji dzieci i niemowląt.

lawenda

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako:  Lavandula Angustifolia lub Lavandula Angustifolia Flower Water.

Lawenda, poza olejkiem eterycznym, występuje również w postaci wody kwiatowej, hydrolatu a także suszonych kwiatów (np. jako dodatek do soli kąpielowych, mydeł i kul musujących). Lawenda ma właściwości nawilżające oraz antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Łagodzi podrażnienia, dlatego może być wykorzystywana w tonikach do twarzy czy płynach micelarnych. Tonizuje skórę, wygładza ją i koi. Przyspiesza gojenie ran i wzmaga regenerację skóry. Zastosowana w pielęgnacji włosów stymuluje ich wzrost i zapobiega wypadaniu. Rozluźnia ciało i umysł. Ma postać płynu o słomkowym kolorze i świeżym zapachu. Woda kwiatowa i hydrolat nie są tak skoncentrowane jak olejki eteryczne dlatego ryzyko uczulenia jest niewielkie.

macerat z arniki/arnika

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako:  Arnica Montana Extract.

Arnika przede wszystkim skutecznie wzmacnia naczynka, dlatego polecana jest w przypadku wystąpienia rumieni, w pielęgnacji cery naczynkowej ale także przy stłuczeniach, obrzękach i krwiakach. Pobudza krążenie i dotlenia komórki skóry. Polecana także w terapii antycellulitowej. W zastosowaniu miejscowym łagodzi ukąszenia owadów, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Łagodzi bóle reumatyczne. W postaci maceratu lub olejku ma żółtą barwę i charakterystyczny, mocny ziołowy zapach. Może wywoływać alergię, dlatego przed użyciem należy wykonać próbę uczuleniową. Stosowanie przez kobiety w ciąży i do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt najlepiej skonsultować z lekarzem.

macerat z nagietka

maliny

masło awokado

masło kakaowe

macerat z nagietka/nagietek

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako:  Calendula Officinalis Flower Extract.

Dzięki zawartości karotenów i flawonoidów ma silne działanie regenerujące skórę. Goi rany, dlatego doskonały jest do pielęgnacji cery silnie podrażnionej, przesuszonej i popękanej. Równocześnie dogłębnie oczyszcza skórę, pomagając pozbyć się szkodliwych związków z organizmu. Działa przeciwzapalnie. Wygładza i zmiękcza naskórek. Stanowi barierę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi, zwłaszcza mrozem, dlatego wykorzystywany jest w kremach na zimę. W postaci maceratu lub olejku ma jasną, żółtopomarańczową barwę i bardzo delikatny aromat. Dodawany jest do kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt. Nie ma też przeciwwskazań stosowania przez kobiety w ciąży.

maliny

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako:  Rubus Idaeus (Raspberry) lub Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil (olejek z pestek malin).

Malina jako składnik kosmetyków zazwyczaj występuje w postaci olejku z pestek, ale także suszonych kwiatów lub owoców. Intensywnie nawilża i natłuszcza skórę, pozostawiając lekki ale wyczuwalny film. Jest silnym antyoksydantem, pomaga usuwać wolne rodniki. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, reguluje pracę gruczołów łojowych i delikatnie rozjaśnia skórę – dzięki temu stosowana może być w leczeniu trądziku. Zawiera naturalny filtr SPF (30-50), chroniąc skórę przed promieniowaniem UVB. Poprawia elastyczność skóry. Ma działanie drenujące, pomaga w transporcie dobroczynnych składników w głąb skóry. Bogate źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Zwykle występuje w postaci mętnego, ciemnego, żółto-brunatnego oleju. Ma kwaskowaty, owocowy zapach. Nie ma przeciwwskazań do stosowania przez kobiety w ciąży oraz pielęgnacji dzieci i niemowląt.

masło awokado

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Persea Gratissima (Avocado) Hydrogenated Oil.

Naturalny emolient o silnym, nawilżającym działaniu. Bardzo łatwo wnika w głąb skóry. Dzięki silnym właściwościom regenerującym przeznaczone do skóry suchej i bardzo suchej oraz popękanej. Chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi (wiatr, zanieczyszczenia) a także zapobiega odwodnieniu naskórka. Może być stosowane do pielęgnacji najgrubszej skóry łokci, kolan i pięt. Regeneruje najgłębsze warstwy skóry. Ma postać beżowego i bezzapachowego masła o średniej twardości. Z łatwością topi się pod wpływem ciepła ciała. Nie uczula, może być wykorzystywane przez kobiety w ciąży oraz w pielęgnacji dzieci i niemowląt.

masło kakaowe

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Theobroma Cacao Seed Butter.

Jest naturalnym emolientem, ma właściwości natłuszczające i nawilżające. Zapobiega odparowywaniu wody z naskórka, chroniąc zewnętrzną warstwę skóry przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Uelastycznia skórę i poprawia jej kolor. Bogate w polifenole zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Dzięki zawartości m.in. magnezu ma właściwości regenerujące, polecany jest osobom o skórze przesuszonej i skłonnej do podrażnień. Ma postać twardego, gęstego masła o żółtym kolorze. Topnieje w temperaturach około 34 do 38oC. Ma charakterystyczny, kakaowy zapach. Ze względu na działanie nawilżające i ujędrniające zalecane jest między innymi kobietom w ciąży jako środek zapobiegawczy przeciw rozstępom. Nie uczula, może być wykorzystywane w pielęgnacji dzieci i niemowląt.

masło mango

masło shea

morszczyn

olej arganowy

masło mango

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Magngifera Indica, Mangifera Indica Seed Butter, Mango Seed Butter.

Masło mango to jeden z naturalnych emolientów. Tworzy na skórze naturalny film, który chroni ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Dodatkowo zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody, a więc wpływa korzystnie na nawilżenie i elastyczność naskórka. Dzięki silnym właściwościom regeneracyjnym wykorzystywane do pielęgnacji najbardziej wysuszonej i zniszczonej skóry. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Posiada naturalny filtr 3-4 SPF. Ma postać twardego, gęstego białego masła. Topnieje pod wpływem temperatury ciała. Jest bezzapachowe. Nie uczula, może być wykorzystywane przez kobiety w ciąży (szczególnie w kuracji przeciw rozstępom) oraz w pielęgnacji dzieci i niemowląt.

masło shea

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Butyrospermum Parkii (Shea Butter).

Jest naturalnym emolientem i antyoksydantem. Tworzy na skórze film zapobiegający odparowywaniu wody i chroniący przed czynnikami zewnętrznymi (wiatrem, promieniowaniem słonecznym). Posiada naturalny filtr UV (SPF 3-4). Jako antyoksydant hamuje proces powstawania wolnych rodników a także działa wpierająco w leczeniu stanów zapalnych skóry. Dzięki zawartości witamin A, F oraz alantoiny regeneruje naskórek. Ma postać twardego, gęstego biało-kremowego masła. Topnieje pod wpływem temperatury ciała, przybierając oleistą postać. Posiada delikatny, orzechowy zapach. Nie uczula, może być wykorzystywane przez kobiety w ciąży oraz w pielęgnacji dzieci i niemowląt.

morszczyn

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako:  Fucus Vesiculosus.

Algi w kosmetyce występujące najczęściej w postaci zielono-brunatnego proszku o charakterystycznym zapachu. Często wykorzystywane w kosmetykach przeciwstarzeniowych ze względu na właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo ujędrniają skórę i poprawiają jej kolor, równocześnie redukując przebarwienia. Mają właściwości drenujące, wspomagają walkę z cellulitem. Pobudzają krążenie i usprawniają przepływ limfy. Łagodzą obrzęki i działają stymulująco w procesie spalania tłuszczu w komórkach. Nie wywołują alergii, jednak ze względu na dużą zawartość jodu nie zaleca się stosowania tej grupy alg przez kobiety w ciąży i matki karmiące.

olej arganowy

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako:  Argania spinosa Kernel Oil.

Bogaty w witaminę E, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, ma działanie przeciwzmarszczkowe i spowalniające proces starzenia się skóry. Działa nawilżająco i przeciwzapalnie, dlatego może być stosowany przez osoby zmagające się z cerą trądzikową. Delikatny dla skrajnie przesuszonej skóry, nawet dla zmagającej się z łuszczycą i egzemą. Wzmacnia i uelastycznia naskórek. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 9 przywraca blask włosom, nadając im gładkości i zapobiegając rozdwajaniu się końcówek. Ma złocistą barwę i charakterystyczny orzechowy zapach. Nie wywołuje alergii. Może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz wykorzystywany w pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt.

olejek cytrynowy

olejek grejfrutowy

olejek pomarańczowy

olej ze słodkich migałów

cytrynowy olejek eteryczny

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Citrus Medica Limonum Oil.

Olej o silnym działaniu antyseptycznym polecany zwłaszcza do skóry trądzikowej i skłonnej do wyprysków. Niszczy wirusy i bakterie, odkaża skórę i łagodzi stany zapalne. Działa rozjaśniająco na naskórek. Jest silnym, naturalnym przeciwutleniaczem. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników oraz spowalnia rozpad włókien kolagenowych w skórze. Napina naskórek i spłyca drobne zmarszczki. Korzystnie wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych i usprawnia przepływ krwi. Ma postać jasnożółtego oleju o świeżym, cytrusowym zapachu. Nie należy nakładać go bezpośrednio na skórę! W postaci nierozcieńczonej może uczulić i podrażnić naskórek. Alergicy, kobiety w ciąży oraz karmiące nie powinni używać olejów eterycznych. Także stosowanie kosmetyków z ich zawartością w pielęgnacji dzieci należy skonsultować z lekarzem. Może uwrażliwiać na promieniowanie słoneczne!

grejfrutowy olejek eteryczny

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Citrus Grandis Oil.

Olej grejpfrutowy działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Oczyszcza i tonizuje, ma też właściwości przeciwzapalne, dlatego znajduje zastosowanie w terapii przeciwtrądzikowej. Jako naturalny antyoksydant likwiduje cellulit i odtruwa organizm. Pobudza krążenie i poprawia kolor skóry. W aromaterapii działa pobudzająco. Ma postać jasnopomarańczowego płynu o charakterystycznym cytrusowym, cierpkim aromacie. W postaci nierozcieńczonej nie należy nakładać go bezpośrednio na skórę. Olejów eterycznych nie powinni używać alergicy, a także kobiety w ciąży i matki karmiące. Stosowanie olejów w pielęgnacji dzieci należy skonsultować z lekarzem. Jak większość cytrusowych olejków olejek grejpfrutowy może być fototoksyczny (zwiększać wrażliwość skóry na promienie słoneczne).

pomarańczowy olejek eteryczny

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Citrus Aurantium Dulcis Oil.

Olej pomarańczowy działa antyseptycznie. Ma silne właściwości drenujące i jest naturalnym antyoksydantem. Wnika w głąb skóry, likwidując cellulit i przyspieszając proces pozbywania się toksycznych związków z organizmu. Poprawia kolor skóry. Korzystnie wpływa na elastyczność skóry. W aromaterapii działa relaksująco, łagodzi napięcie i zapobiega bezsenności. Ma postać jasnopomarańczowego płynu o intensywnym, cytrusowym aromacie. W postaci nierozcieńczonej może uczulić i podrażnić naskórek, dlatego nie należy nakładać go bezpośrednio na skórę. Olejów eterycznych nie powinni używać alergicy, a także kobiety w ciąży oraz karmiące. Także stosowanie kosmetyków z ich zawartością w pielęgnacji dzieci należy skonsultować z lekarzem. Może uwrażliwiać na promieniowanie słoneczne!

olej ze słodkich migdałów

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Sweet Almond Oil.

Olej, który znajduje zastosowanie w pielęgnacji każdego typu cery. Dzięki zawartości witamin A i E intensywnie odżywia skórę, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Wnika w głąb skóry, poprawia krążenie. Zalecany jest w terapii antycellulitowej (m.in. w ciąży). Wyrównuje koloryt skóry, napina ją oraz spłyca niewielkie zmarszczki. Często wykorzystywany w pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej. Ma żółtopomarańczową barwę i jest bezzapachowy. Nie wywołuje alergii. Ze względu na delikatne działanie, może być stosowany przez kobiety w ciąży a także wykorzystywany w pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt.

olej z pestek winogron

rozmaryn

sól

spirulina

olej z pestek winogron

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Vitis Vinifera Seed Oil.

Olej o bardzo łagodnym działaniu. Bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe poprawia elastyczność skóry a także spłyca drobne zmarszczki. Nawilża i chroni skórę przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych. Dzięki dużej zawartości witamin i antyoksydantów nadaje zdrowy kolor i blask skórze. Zawarty w oleju wapń zapobiega rozpadowi włókien kolagenowych odpowiadających za elastyczność skóry. Ma neutralny, delikatny zapach i złocistą barwę. Nie wywołuje alergii. Może być stosowany przez kobiety w ciąży i w pielęgnacji dzieci oraz niemowląt.

rozmaryn

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Rosmarinus Officinalis.

Roślina o właściwościach antyseptycznych, antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Łagodzi stany zapalne, dlatego znajduje zastosowanie w pielęgnacji przeciwtrądzikowej. Ma silne działanie regenerujące i antyoksydacyjne. Przyspiesza odnowę skóry uszkodzonej i podrażnionej. Jako naturalny antyoksydant korzystnie wpływa na cerę dojrzałą, zapobiegając powstawaniu kolejnych zmarszczek. Pobudza krążenie oraz likwiduje obrzęki. Rozluźnia mięśnie i redukuje stres, a równocześnie pobudza ciało. Występuje zarówno w postaci jasnobrązowego ekstraktu, jak i proszku. Ma charakterystyczny, ziołowy zapach. Nie ma przeciwwskazań do kosmetycznego stosowania rozmarynu przez kobiety w ciąży oraz w pielęgnacji dzieci. Warto jednak wykonać próbę uczuleniową na skórze przed zastosowaniem.

sól (sól morska)

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako: Sodium Chloride, Sal lub Maris Sal (sól morska).

Dzięki dużej zawartości jodu, magnezu, sodu i potasu odpręża ciało i regeneruje skórę. Łagodzi obrzęki i usuwa toksyny z organizmu. Jest higroskopijna – pozwala zatrzymać wodę w naskórku, wpływając korzystnie na jego nawilżenie. Podobnie jak cukier, często wykorzystywana jest w peelingach. W postaci drobnych kryształków delikatnie złuszcza naskórek, ale także poprawia krążenie kwi, napina skórę i odświeża. Jest łatwo rozpuszczalna, dlatego może być dodawana do kąpieli a także z łatwością można spłukać jej pozostałości pod prysznicem. Ma charakterystyczny, morski aromat. Nie uczula, jednak ze względu na dużą zawartość jodu stosowanie przez kobiety w ciąży powinno być skonsultowane z lekarzem. Ze względu na kryształową budowę może podrażniać delikatną skórę dzieci i niemowląt. Nie zaleca się stosowania kosmetyków solnych na podrażnioną, uszkodzoną skórę.

spirulina

W składach kosmetyków (INCI) występuje jako:  Spirulina Platensis.

Ta alga, dzięki dużej zawartości beta-karotenu (10 razy większej niż marchewka), jest silnym antyoksydantem. Spowalnia procesy starzenia skóry i zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Nadaje cerze złocisty kolor i dba o równomierną opaleniznę. Dokładnie oczyszcza cerę, wspomaga transport tlenu w głąb skóry, równocześnie wyprowadzając z niej toksyny. Zawarte w niej żelazo wspiera regenerację, bierze też udział w syntezie kolagenu, odpowiadającego za elastyczność i napięcie skóry. Spirulina radzi sobie ze skórnymi objawami alergii, działa przeciwzapalnie i przeciwuczuleniowo. Występuje głównie w postaci proszku o niebiesko-zielonej barwie. Nie wywołuje alergii, wręcz przeciwnie, łagodzi jej objawy. Nie ma przeciwwskazań do stosowania przez kobiety w ciąży oraz pielęgnacji dzieci i niemowląt.