P

Słownik:


Parabeny

Parabeny to estry (metylowy, etylowy, propylowy, butylowy, izobutylowy i benzylowy) kwasu p-hydroksybenzoesowego. Są to najczęściej stosowane konserwanty w kosmetyce. Parabeny mają skłonność do kumulowania się w organizmie. Stosowanie kosmetyków z parabenami może spowodować uwrażliwienie skóry, co może prowadzić do alergii w postaci wysypki, zaczerwienienia, pokrzywki oraz świąd.
 

Parafina

Parafina stosowana do wyrobu świec, past połyskowych, zagęszczania olejów smarnych, konserwacji serów oraz jako materiał izolacyjny, ale również w kosmetykach (kremach do twarzy, masłach i balsamach do ciała, peelingach). Wydziela się z ropy naftowej po podgrzaniu do 350oC. Daje złudne uczucie natłuszczenia skóry, tworząc na powierzchni skóry trudną do usunięcia i nie przepuszczającą warstwę. Nie ulega rozkładowi biologicznemu, gromadzi się w tkankach żywych organizmów i jest szkodliwa dla środowiska naturalnego.
 

Parfum

Roślinna, naturalna kompozycja zapachowa, składająca się z olejków eterycznych.
 

Polifenole

Polifenole stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Związków tych najwięcej jest w kawie, kakao, winogronach, jeżynach i skórkach owoców.
 

Przeciwutleniacze patrz antyoksydanty.