O

Słownik:
 

Olej arganowy

Niezwykle cenny olej pochodzący z ekologicznych upraw w Maroku. Olej arganowy to eliksir młodości, zalecany przy walce ze zmarszczkami, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Silnie nawilża, natłuszcza, ujędrnia i napina skórę. Jego właściwości wykorzystywane są do walki z celullitem oraz rozstępami. Chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz wspomaga jej regenerację. Olej posiada działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, działa antyseptycznie oraz pomaga zwalczać problemy skórne. Nieoceniony składnik naszych kosmetyków.
 

Olejek cynamonowy

Olejek cynamonowy jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyseptyków. Ma silne właściwości rozgrzewające i ściągające. Przy masażach zmniejsza dolegliwości reumatyczne. Zastosowany na skórę działa rozjaśniająco, odkażająco, ściągająco, ujędrniająco oraz pomaga zwalczać wypryski.
 

Olejek cytrynowy

Olejek cytrynowy ma delikatny zapach, orzeźwiający oraz poprawiający koncentrację. Olejek cytrynowy doskonale pielęgnuje skórę. Skutecznie zapobiega infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Masaż z zastosowaniem olejku cytrynowego jest wskazany w przypadku bólów reumatycznych i problemów z krążeniem. Działa rozjaśniająco, poprawia wygląd skóry.  
 

Olejek goździkowy

Ma silne działanie przeciwbólowe, wspomaga leczenie reumatyzmu, artretyzmu, nerwobólów. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, wzmacnia system odpornościowy, odświeża i odżywia. Działa rozgrzewająco, odprężająco. Uznawany za afrodyzjak.
 

Olejek grapefruitowy

Olejek wytłaczany ze skórki owoców, hamuje wydzielanie łoju, normalizuje procesy złuszczania, zapobiega zaburzeniom pracy mieszków włosowych. Oczyszcza, zapobiega zaskórnikom, likwiduje przebarwienia, pomaga w walce z cellulitem i rozstępami skóry. Hamuje procesy starzenia, działa odświeżająco i pobudzająco. Składniki olejku mają silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, działają rozświetlająco i napinająco.
 

Olej z kiełków pszenicy

bardzo bogaty w witaminę E, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) oraz przeciwutleniacze. Zmniejsza utratę wody z organizmu, nawilża, zmiękcza i natłuszcza skórę. Działa ujędrniająco i opóźnia procesy starzenia się skóry. Olej z kiełków pszenicy działa przeciwzapalnie i stymuluje krążenie. Ma zdolność likwidacji obrzęków i rumienia, co czyni go wyśmienitym rozwiązaniem dla cery naczynkowej, wrażliwej i podrażnionej.
 

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy, to jeden z najcenniejszych olejków eterycznych w kosmetyce, polecany do wszelkiego rodzaju preparatów. Działa rozluźniająco, uspokajająco oraz ułatwia zasypianie. Zawarte w olejku terpeny zwiększają przepuszczalność, co prowadzi do lepszego przenikania substancji czynnych zawartych w kosmetyku. Olejek lawendowy przyspiesza gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn. Pomaga łagodzić poparzenia słoneczne oraz przeciwdziała procesom starzenia. Olejek ten stosuje się również w leczeniu egzemy, trądziku, rozstępów, opryszczki wirusowej. Pomocny jest również w przypadku łupieżu suchego, wypadaniu włosów, nadmiernej potliwości, infekcjach i łuszczycy.
 

Olejek miętowy

Olejek miętowy to rodzaj olejku eterycznego otrzymywanego z mięty pieprzowej. Olejek z mięty pieprzowej wpływa na dobrą kondycję skóry. Dzięki zawartości mentolu, olejek odpręża zmęczoną skórę, rozjaśnia ciało pozbawione blasku i kontroluje prawidłowe natłuszczenie skóry. Działa odświeżająco i pobudzająco. W pielęgnacji skóry głowy stosowany do zwalczania swędzenia, łupieżu, ale także do pobudzenia mikrokrążenia. Likwiduje puszenie się i nadaje blasku włosom.
 

Olejek pomarańczowy

Olejek pomarańczowy od dawna jest znany i ceniony za swoje właściwości odkażające, oczyszczające i antybakteryjne. Oczyszcza, zapobiega zaskórnikom, likwiduje przebarwienia, pomaga w walce z cellulitem i rozstępami skóry. Hamuje procesy starzenia, działa odświeżająco i pobudzająco. Składniki olejku mają silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, działa rozświetlająco i napinająco.
 

Olejek rozmarynowy

Naturalny olejek eteryczny. Działa odświeżająco, wspomaga procesy regeneracyjne, pobudza krążenie, łagodzi bóle, zmniejsza zmęczenie, ujędrnia skórę i działa antycellulitowo. Jego zapach działa jak afrodyzjak.
 

Olej rycynowy

Olej rycynowy jest olejem tłoczonym z nasion rycyny. Działa natłuszczająco, zmiękcza i wygładza skórę. Olej rycynowy stosowany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów. Tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni.
 

Olej z alg

Olej z morszczynu wspomaga kurację wyszczuplającą i antycellulitową. Morszczyn pęcherzykowaty zawiera organiczny jod, potas, alginiany, kwasy tłuszczowe, fukosterol, proteiny, węglowodany (fukoidan) , kwas alginowy oraz  nienasycone kwasy tłuszczowe. Sole mineralne a szczególnie jod, stymulują ogólny metabolizm i powodują wzrost wymiany osmotycznej, przyczyniając się tym samym do eliminowania nadmiaru płynów z organizmu. Fenomen ten został wykorzystany w kosmetykach modelujących. Morszczyn jest składnikiem kremów odchudzających.  Działa remineralizująco, przywraca równowagę skórze i odpowiednie nawilżenie. Wykorzystywany jest również w preparatach do usuwania blizn i rozstępów.
 

Olej z pestek granatu

posiada udowodnione działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dlatego też polecany jest osobom o skórze dojrzałej jak i trądzikowej. Stymuluje regenerację skóry, pobudza ją do odnowy oraz zmniejsza podrażnienia i popękane naczynka. Odmładza oraz wygładza skórę, wzmacnia ochronę przeciwsłoneczną, a już przy stężeniu 5% znacznie ogranicza powstawanie nowotworów skóry.
 

Olej z pestek malin

W kosmetyce wykorzystane jest jego działanie przeciwzapalne, nawilżające i regenerujące. Wzmacnia barierę hydro-lipidową, chroni skórę przed utratą wody oraz zwiększa jej elastyczność. Zapewnia ochronę skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV-A i UV-B. Pobudza regenerację skóry, wspomaga gojenie się ran oraz działa przeciwzaskórnikowo. Olej ten jest idealny dla skóry suchej ze skłonnością do podrażnień i dojrzałej. Poprawia miękkość i gładkość skóry przy jednoczesnym zmniejszeniu utraty wody przez naskórek.
 

Olejek z pestek moreli

Olej z pestek moreli  tłoczony jest na zimno z nasion owoców moreli zwyczajnej. Posiada właściwości nawilżające, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy, witaminę A i przede wszystkim witaminę B17. Polecany w szczególności do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej. Przyczynia się do poprawy stanu skóry, zmniejsza zmarszczki, poprawia elastyczność.
 

Olej ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów znany był już w starożytności. Bogaty w kwasy tłuszczowe, witaminy A,B1,B2,B6,D,E oraz składniki mineralne. Olej ma jasnożółtą barwę, delikatny smak i zapach. Niezwykle lekki, szybko wnika w naskórek, nie pozostawiając tłustej warstwy. Zmiękcza, odżywia i łagodzi skórę. Posiada właściwości zmiękczające, łagodzące i odżywiające skórę. Polecany przy problemach skórnych, zmniejsza rozstępy i łagodzi podrażnienia. Jego delikatne działanie jest wykorzystane w produktach dla niemowląt. Działa lekko ściągająco, co wygładza i dodaje sprężystości, widocznie poprawiając kondycję skóry.
 

Olej z róży

Zimnotłoczony, ekologiczny olej o wysokiej zawartości kwasów omega-3 i omega-6. Działa silnie regenerująco i antyoksydacyjnie - zwalcza wolne rodniki. Ponadto działa delikatnie ściągająco i redukuje wielkość porów. Szybko się wchłania, uelastycznia i napina skórę. Kompozycja chemiczna oleju jest wyjątkowa. Zawiera on naturalny kwas trans-retinowy (kwas witaminy A, tretinoina), który regeneruje tkanki na poziomie komórkowym.
 

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron jest niezwykle bogaty w składniki, NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), witaminy, minerały oraz silnie działające antyoksydanty. Olej spowalnia procesy starzenia się skóry, regeneruje, natłuszcza oraz uelastycznia, dając długotrwałe efekty. Olej bardzo szybko się wchłania. Stosowany przy pielęgnacji i demakijażu twarzy, gdyż zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i wyprysków. Winogrona to nie tylko pyszny owoc, ale też idealny składnik naturalnych kosmetyków.
 

Oleje silikonowe (Silikony)

Silikony są bardzo często stosowane w kosmetykach, ze względu na łatwość aplikacji i wrażenie gładkości. To syntetyczne związki krzemu i tlenu. Silikony nie ulegają rozkładowi biologicznemu, gromadzą się w tkankach żywych organizmów i są szkodliwe dla środowiska naturalnego. Dają złudne uczycie natłuszczenia skóry, tworząc na powierzchni skóry trudną do usunięcia i nie przepuszczającą warstwę.
 

Oligomeryczne proantocyjanidy (OPC)

Należą do bioflawonoidów, odgrywających w naszym organizmie ogromną rolę. W kosmetyce wykorzystuje się je przede wszystkim jako bardzo silne antyutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się skóry i wspomagają produkcję kolagenu oraz elastyny. Bioflawonoidy uzupełniają się wzajemnie w działaniu i dzięki temu wykazują znacznie silniejsze działanie niż sama witamina C lub E. Występują w nasionach winogron, aronii, żurawinie.