K

Słownik:

Kakao

Kakao to boski napój, smaczny afrodyzjak, ale też niezwykły kosmetyk. Otrzymywany z odtłuszczonych ziaren kakaowca, zawiera potas, magnez, wapno i żelazo, a także pobudzającą kofeinę i teobrominę. Ma działanie silnie nawilżające, przeciwutleniające, przeciwstarzeniowe i tonizujące. Drenuje, pobudza metabolizm, regeneruje i koi. Posiada działanie odprężające, co w połączeniu z masażem daje wzmocniony efekt. Polecany przy skórach suchych i zmęczonych oraz kosmetykach antycelullitowych i wyszczuplających.
 

Karite - patrz Masło shea


Kawa

Kawa cudownie oczyszcza i odświeża skórę a jej aromat poprawia samopoczucie. Zawiera kofeinę która działa orzeźwiająco i pobudzająco oraz wspomaga walkę z celullitem oraz nagromadzeniem płynów w tkance podskórnej. Kawa, jak kakao działa również na nasze zmysły, odżywia, poprawia nastrój i koncentrację. Używa w peelingach wspomaga efekt złuszczenia i oczyszczenia skóry z martwych komórek naskórka.
 

Kofeina

Występuje w kawie, kakao i guaranie. Posiada właściwości antyoksydacyjne, chroni przed promieniowaniem UVB, wspomaga walkę z celullitem oraz usuwanie płynów międzytkankowych. Działa obkurczająco, redukuje obrzęki, pobudza, wygładza i napina skórę.
 

Kwasy AHA

Alfa-hydroksykwasy, kwasy owocowe. Do kwasów AHA należą: kwas glikolowy, winowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy. Pozyskiwane z owoców, warzyw oraz trzciny cukrowej. Rozluźniają połączenia między komórkami warstwy rogowej naskórka i ułatwiają jego złuszczenie, stymulując tym samym odnowę komórkową. Stymulują syntezę kolagenu, silnie nawilżają, działają odmładzająco i wygładzająco.
 

Kwasy BHA

W kosmetyce stosuje się najczęściej tylko jeden rodzaj kwasu BHA czyli kwas salicylowy. Jest to kwas rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu kwas salicylowy oprócz właściwości złuszczających, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojową i wnikania w głąb skóry. Preparaty z kwasem BHA polecane są dla skóry skłonnej do zaskórników, wągrów i trądziku. Regulują odnowę komórkową, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
 

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy ma właściwości odkażające, ściągające oraz przywracające właściwe pH skóry. Pozyskiwany jest z soków owocowych, jest również naturalnym konserwantem akceptowanym w kosmetykach naturalnych.
 

Kwas hialuronowy

Wiąże wodę w naskórku, jest też składnikiem skóry właściwej. Z wiekiem ilość kwasu maleje, co powoduje zwiotczenie i suchość skóry. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać 250 cząsteczek wody, dzięki czemu posiada on bardzo dobre własności nawilżające i chroniące naskórek przed utratą wody. Działa ujędrniająco i nawilżająco. Tworzy warstwę ochronną na powierzchni skóry.

Kwas linolenowy

Kwas należący do NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), jest kwasem typu omega 6. Występuje w oleju lnianym, słonecznikowym, sojowym, z pestek winogron. Odpowiada za nawilżenie i regenerację skóry. Jest materiałem budulcowym skóry. Reguluję pracę gruczołów łojowych, zmniejsza szorstkość skóry oraz wzmacnia jej natłuszczenie. Kwasy omega Wyróżniamy kwasy omega 3, 6 i 9. Niezwykle cenne w zbilansowanej diecie. W pielęgnacji skóry działają ujędrniająco, odżywczo, zmniejszają suchość skóry. Pomagają zwalczyć przebarwienia i podrażnienia.