B

Słownik:

Benzyl Alcohol

(Fenylometanol; INCI: Benzyl Alcohol) - alkohol benzylowy występujący naturalnie w olejkach eterycznych. Imituje zapach jaśminu. Jako składnik konserwujący jest dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 1%.
 
Substancję tę w kosmetykach stosuje się m.in. jako:
* substancję konserwującą, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem)
* składnik kompozycji zapachowych
* regulator lepkości, rozrzedza preparat kosmetyczny
 

Beta-karoten

Beta-karoten, zwany również prowitaminą A, to występujący w roślinach żółty barwnik, który przekształca się do aktywnej witaminy A w organizmie człowieka. Stosowany w kosmetykach pełni funkcję silnego antyutleniacza, zwalczającego wolne rodniki. Witamina A to wielofunkcyjna substancja aktywna, która jest polecana zarówno w przypadku walki z trądzikiem u młodszych osób, jak i na zmiany wywołane procesem fotostarzenia skóry w przypadku cery dojrzałej oraz jako składnik prewencyjny pozwalający przedłużyć młodość komórek skóry. 
Witamina A to najlepiej poznany i najskuteczniejszy składnik przeciwzmarszczkowy zastosowany w kosmetyce. Wysoka skuteczność witaminy A w zastosowaniu zewnętrznym wynika z obecności w zewnętrznych warstwach skóry receptorów, które selektywnie wiążą cząsteczki witaminy A, umożliwiając im bezpośredni wpływ na przemiany zachodzące w komórkach skóry (patrz też witamina A).
 

Borowina


Borowina to szczególna odmiana torfu powstała na skutek długotrwałego rozkładu roślin przez bakterie w ciepłym i wilgotnym środowisku. Ze względu na swe terapeutyczne i pielęgnacyjne działanie jest obecnie jednym z najcenniejszych składników kosmetycznych. Wspomaga leczenie schorzeń mięśni, stawów, stanów zapalnych, a także chorób kobiecych. Po zabiegu kosmetycznym z użyciem borowiny skóra jest gładka i napięta. Borowina jest bardzo dobrze tolerowana przez skórę, dostarczając jej substancji mineralnych i organicznych, które regenerują procesy metaboliczne. Posiada właściwości rozpulchniające, detoksykujące, przyśpieszające redukcję tkanki tłuszczowej i poprawiające napięcie skóry. Kosmetyki z borowiną wykorzystywane są do zabiegów odmładzających, modelujących, antycellulitowych i odchudzających. Borowina neutralizuje działanie wolnych rodników przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu się skóry. W trakcie zabiegów borowinowych zachodzą procesy oczyszczenia skóry, rozpulchnienie naskórka i głębokiej penetracji substancji aktywnych. Stosowana do kąpieli powoduje powolne przegrzanie tkanek, co powoduje ich lepsze odżywienie, dotlenienie i przyśpiesza usuwanie zbędnych produktów materii. Kąpiel borowinowa jest skutecznym zabiegiem w rozluźniającym zmęczone mięśnie, zmniejsza ich bolesność, dlatego wskazana jest po wysiłku fizycznym. Polecamy kurację borowinową z wykorzystaniem naszych kosmetyków z borowiną.
 

Brzoskwinia

Miąższ z owoców brzoskwini ma działanie silnie tonizujące i odświeżające, poprawia koloryt skóry. Niezwykle bogaty skład odżywia i regeneruje skórę.