Już w starożytności aromatyczne olejki kwiatowe wykorzystywane były jako naturalne perfumy. Ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz aromaterapeutyczne do dziś dodawane są do naszych ulubionych kosmetyków. Olejek neroli – szlachetny olejek z kwiatu gorzkiej odmiany pomarańczy - był jednym z ulubionych zapachów żony włoskiego księcia Neroli w XVI w – stąd jego nazwa. Ponieważ z kilograma kwiatów otrzymuje się około 0,5 -1 ml olejku neroli (na litr olejku trzeba przeznaczyć więc minimum tonę białych kwiatów), do dziś pozostaje on składnikiem luksusowym.

Nie ulega wątpliwości, że olejek z białych delikatnych kwiatów pięknie pachnie. Jednak poza walorem zapachowym ten składnik ma nam jeszcze wiele do zaoferowania.

Olejek z kwiatu pomarańczy może być stosowany do wszystkich typów skóry. Niezależnie od tego, czy jesteś posiadaczką skóry suchej, mieszanej, tłustej, trądzikowej lub naczynkowej – delikatny olejek nada jej miękkości i delikatności. Dzięki temu drobne przesuszenia, niedoskonałości i delikatne zmarszczki staną się mniej widoczne. Nada się zarówno do cery dojrzałej, jak i  wykazującej dopiero pierwsze oznaki starzenia. Rozluźnia skórę, ale również ciało i umysł. Odświeża i dodaje energii. Szybko się wchłania, do tego wystarczy już mała kropla, aby nadać skórze blasku i elastyczności.

Olejek uszczelnia naczynia krwionośne dzięki zawartości witaminy C. Ta sama witamina odpowiada za zdrowy wygląd cery oraz za szybką regenerację podrażnionej skóry. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, spowalnia procesy starzenia się skóry, rozjaśnia i wyrównuje jej kolor. Hamuje rozkład kolagenu i elastyny, które odpowiadają za jędrność i młody wygląd.

Olejek z kwiatów pomarańczy działa antybakteryjnie oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. Łagodzi drobne podrażnienia i tonizuje, a więc  powinny po niego sięgnąć osoby z cerą tłustą i skłonną do wyprysków. Ponadto minimalizuje ryzyko powstawania blizn oraz rozjaśnia istniejące – również rozstępy. Olejek pomarańczowy wspomaga terapię antycellulitową. Pobudza proces spalania tkanki tłuszczowej wnikając głęboko pod skórę.

Składnik może być dodawany do kremów, balsamów i hydrolatów – nie powinien być stosowany do pielęgnacji ciała w postaci nierozcieńczonej. Zmieszany z innym olejem (np. migdałowym lub z pestek winogron) stanie się aromatyczną emulsją do rozluźniającego masażu. Dodany do kąpieli pomoże się zrelaksować – rozluźni mięśnie i napełni łazienkę pięknym, świeżym aromatem. Dzięki temu stosowany jest w terapii antydepresyjnej, w stanach wysokiego napięcia psychicznego. Może być wykorzystany również w aromaterapii i w celu odświeżenia zapachu w pomieszczeniach – wystarczy kilka kropel rozcieńczyć z wodą w pojemniczku kominka zapachowego. Redukuje napięcie i drażliwość, także związane z PMS.

Ciepły, otulający aromat olejku z kwiatów pomarańczy przywodzi na myśl egzotyczne wakacje. Nie bez powodu więc dodawany jest do ekskluzywnych perfum. Skusicie się?