Wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym i kosmetycznym. Jedni go kochają, inni nienawidzą za charakterystyczny, intensywny zapach. Olejek cytrynowy łączy w sobie jednak szereg właściwości leczniczych, dlatego zasługuje na uwagę osób zainteresowanych naturalną pielęgnacją.

Olejek o świeżym, cytrusowym aromacie uzyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno ze skórki cytrynowej. Jego silne działanie antyseptyczne sprawia, że polecany jest zwłaszcza do skóry trądzikowej i skłonnej do wyprysków. Skutecznie niszczy wirusy i bakterie. Odkaża skórę, łagodzi stany zapalne i zwęża pory. Nie tylko zapobiega powstawaniu nowych zaskórników ale również rozjaśnia przebarwienia pozostałe po niedoskonałościach.

Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że kosmetyki z olejkiem cytrynowym korzystnie wpływają na skórę dojrzałą. Poza wspomnianymi właściwościami rozjaśniającymi istotne jest tu też działanie napinające – ekstrakt ze skórki cytryny spłyca niewielkie zmarszczki. Jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem, zapobiega powstawaniu wolnych rodników a także spowalnia rozpad włókien kolagenowych odpowiedzialnych za elastyczność skóry.

Olejek odnajduje również zastosowanie w pielęgnacji skóry cienkiej i naczynkowej. Bogaty w witaminę C korzystnie wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych, usprawnia przepływ krwi i zapobiega pękaniu drobniutkich żyłek.

Dzięki właściwościom drenującym olejek cytrynowy wykorzystywany jest także w terapii antycellulitowej. Dodany do peelingu, żelu pod prysznic lub do balsamu pobudza mikrokrążenie, usprawniając transport tlenu i składników odżywczych w głębsze warstwy skóry. Tonizuje i napina naskórek. Może być wykorzystany w trakcie masażu antycellulitowego, ale także relaksacyjnego (zmniejsza napięcie i stres) czy w terapii antyreumatycznej (łagodzi bóle reumatyczne, bóle mięśni i stawów).

Polecany jest do pielęgnacji dłoni i stóp. Rozjaśnia zniszczoną skórę rąk a także płytkę paznokci. Zwalcza grzybicę oraz wspomaga gojenie drobnych ran przy okazji dokładnie je odkażając.

Odstrasza owady – wystarczy dodać odrobinę olejku do balsamu lub zmieszać z wodą i spryskać kończyny tak przygotowaną mgiełką. Ponieważ jednak uwrażliwia skórę na promienie słoneczne, zalecamy wykorzystywać go raczej w trakcie wieczornego ogniska lub późnego spaceru po lesie niż długiego spaceru po plaży lub pikniku na plaży. Doskonale radzi sobie także z łagodzeniem bólu i swędzenia po ukąszeniu owadów – wówczas niewielką ilością olejku należy nasmarować bolesny punkt.

Ze względu na fakt, iż olejek zwiększa wrażliwość skóry na promienie słoneczne, kosmetyki z jego udziałem powinny być używane głównie na noc. Z wyjątkiem użycia punktowego olejek należy zawsze rozcieńczyć w innym oleju, wodzie lub balsamie. Nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży (możliwości jego wykorzystania przez kobiety w ciąży oraz w pielęgnacji dzieci i niemowląt należy skonsultować z lekarzem).