Niepozorna roślina o pomarańczowych kwiatach już w średniowieczu była wykorzystywana do... przewidywania pogody. Uważano, że jeśli o poranku płatki kwiatów nie rozwiną się, prawdopodobnie tego dnia spadnie deszcz. Nagietek znajduje do dziś szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, szczególnie w dolegliwościach przewodu pokarmowego. Uprawiany jest między innymi w Polsce i kwitnie aż do października. Nie jest rośliną wymagającą, dlatego możesz samodzielnie uprawiać ją w przydomowym ogródku lub na balkonie.

Nagietek w przemyśle kosmetycznym

W kosmetyce nagietek jest ratunkiem na najbardziej dotkliwe uszkodzenia skóry, będące wynikiem działania chłodnego wiatru, suchego powietrza, ale także słońca czy nawet przy zranieniach i oparzeniach. Działa jak najdelikatniejszy opatrunek, równocześnie przyspieszając gojenie się ran i pęknięć naskórka. Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne sprawiają również, że nagietek dodawany jest także do kremów pod oczy – niweluje efekt zmęczenia skóry, zmniejsza nieestetyczne cienie. Ze względu na działanie przeciwzapalne z powodzeniem może być stosowany przy cerze trądzikowej.

Poszukaj kremów, balsamów i maseł z dodatkiem nagietka, jeżeli już teraz cierpisz z powodu przesuszonej, szorstkiej i popękanej skóry. Niska temperatura powietrza, zimny i suchy wiatr sprawiają, że w szczególności dłonie i usta narażone są na bolesne podrażnienia. Gorące kąpiele i suche powietrze w domu i w pracy dodatkowo zwiększają suchość skóry całego naszego ciała - niejedna z nas jesienią narzeka na podrażnienie i łuszczenie się naskórka. Dzięki właściwościom zmiękczającym (zasługa zawartości kwasów) poprawi wygląd nawet najgrubszej skóry łokci, kolan i stóp. Nagietek, dzięki zawartości flawonoidów i karotenoidów – naturalnych przeciwutleniaczy -  łagodzi świąd i odbudowuje naskórek, dodatkowo zabezpieczając go przed działaniem bakterii i drobnoustrojów.

Kosmetyki z dodatkiem tych pomarańczowych kwiatów poprawiają koloryt skóry - nagietek nadaje kosmetykom pomarańczową barwę. Regenerują i przywracają równowagę hydro-lipidową naskórka. Twarz i ciało dzięki temu są wygładzone, mają miękką skórę. Delikatne działanie nagietka sprawia, że może być stosowany w przypadku skóry bardzo wymagającej, wrażliwej, w tym pielęgnacji dzieci i niemowląt.

Cenny sprzymierzeniec w walce z rozstępami i bliznami

Nagietek zmniejsza widoczność blizn (zarówno tych potrądzikowych, jak i rozstępów). Ze względu na właściwości regenerujące nagietek zmniejsza widoczność rozstępów oraz zapobiega powstawaniu nowych – uelastycznia naskórek, zabezpieczając go przed pękaniem przy gwałtownym rozciąganiu (przy przybieraniu na wadze lub w trakcie ciąży).

Ze względu na silne właściwości nawilżające, nagietek dodawany jest również do mydeł, żeli pod prysznic, soli do kąpieli i szamponów oraz odżywek do włosów. Zapach pomarańczowych kwiatów działa łagodząco także na umysł. Niweluje stres, odpręża i obniża ciśnienie. Z tego względu olejek eteryczny z nagietka będzie doskonałym dodatkiem do relaksującej i poprawiającej nastrój kąpieli.

Ciekawym może być też fakt, że kwiaty nagietka mogą być wykorzystywane również w kuchni. Delikatne, pomarańczowe listki nadadzą smaku i będą elegancką dekoracją wykwintnych dań, sałatek i deserów.