Ma właściwości silnie orzeźwiające, dlatego chętnie dodawana jest do zimnych koktajli i wakacyjnych drinków. Jej zielone listki wykorzystywane są równie często w kuchni co w kosmetyce. Mowa oczywiście o mięcie!

 

Mięta – właściwości i działanie

Głównym składnikiem aktywnym mięty jest mentol. Na pewno nie raz odczuwaliście przyjemny chłodek na skórze po użyciu kosmetyku z dodatkiem mięty. Cała tajemnica tego efektu tkwi właśnie w działaniu mentolu na umieszczone w skórze receptory zimna i ciepła. Podrażnia on zakończenia nerwów, sprawiając wrażenie zimna. Ponadto mentol nie tylko odświeża, ale i oczyszcza zarówno skórę, jak i kubki smakowe.

Jednak na przyjemnych doznaniach się nie kończy. Zastosowany miejscowo olejek miętowy znieczula i działa antyseptycznie. Koi bóle mięśniowe, bóle reumatyczne, warto więc kilka kropel dodać do kąpieli lub zmieszać z balsamem i nasmarować obolałe miejsca. Można dodać go także do innych olejów (np. kokosowego), dzięki czemu zyskają one orzeźwiającą nutę. W wyniku zawartości kwasów organicznych nawilża skórę, a więc nie musisz martwić się, że dodatkowo uszkodzi wrażliwą lub podrażnioną cerę.

Mięta charakteryzuje się wysoką zawartością garbników, co sprawia, że działa przeciwświądowo. „Uspokaja” stany zapalne, dlatego bywa dodawana do kosmetyków przeznaczonych do skóry atopowej a także do szamponów przeciwłupieżowych i zapobiegających przetłuszczaniu się włosów. Silnie oczyszcza a równocześnie nie powoduje puszenia się włosów i wygładza niesforne kosmyki.

Ściągające i antybakteryjne właściwości sprawiają, że olejek z mięty poradzi sobie nawet z uporczywą opryszczką. Ponadto  zwęża pory, reguluje wydzielanie sebum i pomaga leczyć trądzik.

 

Olejek miętowy w aromaterapii

Świeży, miętowy aromat ma również dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Łagodzi bóle głowy i nerwobóle, pozwala zapomnieć o stresie. Relaksująca moc olejku z mięty doceniana jest w aromaterapii i zabiegach SPA. Udrażnia drogi oddechowe, ponadto wzmacnia i pobudza organizm, dlatego chętnie używany jest w kominkach aromaterapeutycznych i potpourri.

W liściach, które w postaci suszonej występują również w kosmetykach, znajdują się dodatkowo: naturalna witamina C i karoten (działające jako antyoksydanty), rutyna (obok wit. C uszczelnia naczynia krwionośne) oraz takie pierwiastki jak żelazo, wapń, potas i magnez.

 

Olejek miętowy ma bardzo silne działanie, dlatego jest niezwykle wydajny. Nie używaj go bezpośrednio na skórę – rozcieńcz innym, delikatnym olejem (kokosowym, z nasion winogron lub oliwą z oliwek), wodą lub hydrolatem. Możesz wmieszać go w ulubiony krem lub balsam. Nie zaleca się stosowania olejków miętowych podczas ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze.