Kto nie pamięta z dzieciństwa smaku ciepłego kakao? Czekoladowy proszek rozpuszczony w mleku umila chłodne, jesienne wieczory także dorosłym. A czy wiesz, że ziarna kakaowca znajdują szerokie zastosowanie także w pielęgnacji ciała? Warto zainteresować się kosmetykami z dodatkiem tego składnika zwłaszcza teraz, gdy żegnamy upalne lato i witamy jesienne chłody.

Ziarna kakaowca pozyskiwane są z owoców drzewa kakaowego (Theobroma cacao), rosnącego w Afryce oraz Ameryce Środkowej i Południowej. Więcej niż połowę masy ziarna kakaowego stanowi tłuszcz - nic więc dziwnego, że w kosmetyce kakao wykorzystywane jest przede wszystkim w postaci masła. 

Znane nam w kosmetyce masło kakaowe to tłuszcz uzyskiwany z ziaren kakaowca. W nieprzetworzonej postaci może być wykorzystywany jako naturalny balsam do ciała, jak również jako główny składnik do produkcji czekolady. Bogate w kwasy oleinowy, stearynowy, linolowy i palmitynowy  korzystnie wpływa na kondycję skóry, zwalczając powstałe w niej wolne rodniki niszczące jej komórki. Dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych masło zmniejsza widoczność blizn (także rozstępów) oraz zapobiega ich powstawaniu. Przy udziale zawartej w nim kofeiny drenuje skórę, wspomaga transport tlenu do naczyń krwionośnych, jest więc doskonałym elementem terapii odchudzającej i antycellulitowej. Efekt gładkiej i napiętej skóry podkreśli dodatkowo, nadając jej zdrowy, ciepły kolor.

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów (polifenoli) opóźnia proces starzenia się skóry. Stymulując proces produkcji kolagenu, wpływa na poprawę jędrności skóry, wygładzając ją i spłycając drobne zmarszczki. Ciało pielęgnowane masłem kakaowym staje się miękkie i jędrne, a ponadto zniewalająco pachnie. Nie tylko poprawia wygląd skóry, ale korzystnie wpływa także na samopoczucie.

Czekoladowy aromat działa odprężająco i uspakajająco, a dzięki zawartości kofeiny kakao działa stymulująco na skórę i umysł, wyzwalając endorfiny w naszym mózgu. Kakao bogate jest w witaminę A, E (naturalne antyoksydant), witaminy z grupy B (działają między innymi nawilżająco, przeciwutleniająco i przeciwzapalnie), a także mikroelementy: magnez (działanie przeciwzapalne, regenerujące), potas (działanie przeciwzapalne i nawilżające), cynk (działanie złuszczające i przeciwzapalne). 

Poza wewnętrznym działaniem na skórę masło kakaowe tworzy na jej powierzchni dodatkową barierę ochronną, nie pozwalając na utratę wody, ale także nie dopuszczając do naskórka agresywnych czynników zewnętrznych, takich jak: zimny wiatr, czy ogrzane powietrze, które często towarzyszy nam cały dzień w zamkniętych pomieszczeniach. Daje ukojenie nawet bardzo suchej skórze. Regularnie stosowane zmiękcza zrogowaciały naskórek na piętach i łokciach.

Masło kakaowe może być stosowane także na zmęczoną i przesuszoną skórę twarzy. Jendak ze względu na tłustą konsystencję zalecamy nakładać je na noc. Jesienią i zimą, niezależnie od pory dnia masełko w niewielkim pojemniczku warto nosić przy sobie, aby smarować spierzchnięte usta lub wysuszone skórki przy paznokciach.

Dzięki bardzo dobrej przyswajalności jego składników przez skórę, masło kakaowe może być stosowane przez osoby ze skórą wrażliwą, w tym przez kobiety w ciąży oraz do pielęgnacji dzieci i niemowląt, a także skóry osób borykających się z dolegliwościami dermatologicznymi, takimi jak łuszczyca i egzema.

Kakao stosowane na skórę ma jeszcze jedną zaletę – nie tuczy.