Wystarczy szczypta, aby nadać charakteru zimowej kawie i wzbogacić smak szarlotki. Jego aromat kojarzy się z okresem świątecznym, spotkaniami ze znajomymi przy grzanym winie lub piwie. Właściwości cynamonu, tak cenionego w okresie jesienno-zimowym, z powodzeniem wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce.

Cynamonowiec, z którego pozyskiwana jest kora przeznaczana później na potrzeby kulinarne i kosmetyczne, pochodzi z Azji. Jest nie tylko doskonałą przyprawą i bogatym w składniki odżywcze dodatkiem do kosmetyków, ale znajduje zastosowanie również w lecznictwie: zapobiega przeziębieniom, problemom trawiennym a nawet łagodzi bóle menstruacyjne.

Cynamon ma właściwości ściągające – poprawia napięcie skóry natychmiastowo, a dzięki korzystnemu wpływowi na układ krwionośny i limfatyczny, ujędrnia i uelastycznia skórę, także tę dotkniętą cellulitem. Dzięki właściwościom silnie drenującym środki pielęgnacyjne z cynamonem są zalecane osobom odchudzającym się – wspomaga proces chudnięcia oraz zwiększa napięcie naskórka. Poprawia krążenie, dlatego chętnie wykorzystywany jest w kąpieli zbolałych nóg oraz w terapii przeciwbólowej mięśni. Usprawniony przepływ krwi ułatwia przepływ tlenu w organizmie, dlatego nasza skóra po kąpieli lub peelingu z dodatkiem cynamonu może być delikatnie zaróżowiona i nabiera zdrowszego koloru. Dobrze natleniona skóra sprawniej będzie wchłaniać składniki odżywcze z zastosowanych w dalszej pielęgnacji kosmetyków.

Dzięki zawartości aldehydu cynamonowego jest skuteczny w leczeniu trądziku, przyspiesza także proces gojenia się ran, dlatego sprawdzi się przy podrażnieniach tego typu cery. Dzięki działaniu rozjaśniającemu pomoże pozbyć się drobnych blizn i przebarwień. Ponieważ jednak jego antybakteryjne i przeciwgrzybicze działanie jest bardzo silne, warto sprawdzić na niewielkiej powierzchni skóry, jak zareaguje ona na kosmetyk. Z tego też powodu ostrożnie należy używać kosmetyków z olejkiem cynamonowym przy cerze silnie podrażnionej, delikatnej i naczynkowej.

Rozgrzewająca kąpiel z dodatkiem olejku z cynamonu to doskonały sposób na relaks po ciężkim dniu lub długim spacerze w chłodny dzień. Rozgrzewające właściwości wykorzystywane mogą być także w rozgrzewająco-zmiękczającej kąpieli stóp oraz w balsamach do ciała, mających wywołać uczucie ciepła na skórze.

Otulający, ciepły aromat sprawia, ze cynamon jest istotnym składnikiem w rytuałach aromaterapeutycznych. Olejek cynamonowy oczyści powietrze oraz ogrzeje pomieszczenie. Ma właściwości relaksujące – łagodzi napięcie wywołane stresem i poprawia pamięć.

Działanie antybakteryjne i przeciwzapalne powinniśmy także wykorzystywać w kuchni. Herbata z odrobiną cynamonu będzie wspierała naszą odporność w okresie jesienno-zimowym, kiedy tak łatwo o przeziębienie. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu w organizmie i obniża łaknienie na słodycze – z korzyścią dla naszej sylwetki.

Stosując cynamon w skoncentrowanej formie, czyli w postaci olejku eterycznego, należy przestrzegać pewnych zasad. Olejek cynamonowy, jako mocny środek, nie powinien być spożywany a także z ostrożnością należy nakładać go na skórę – w celach kosmetycznych należy traktować go jako dodatek, a nie główny składnik. Należy rozcieńczyć olejek w innym oleju naturalnym. Warto też kosmetyk przetestować w niewielkiej ilości, nakładając go na małą powierzchnię ciała i obserwując reakcję skóry przez 12-24 godzin. Spożywanie cynamonu i stosowanie w wysokich stężeniach nie jest zalecane dla kobiet w ciąży, ze względu na ryzyko poronienia.